Året der gik og hvad der vil komme

Så fløj 2023 da lige forbi i en vældig fart og vi står nu foran 2024 som er et år med virkelig mange mærkedage.

I slutningen af 2023 var det 25 år siden Lars ug undertegnede mødte hinanden. Det er vildt at tænke tilbage på alt det vi sammen har skabt. Bygget alle de huse og bygninger der er på matriklen, fået to skønne børn som nu er fløjet fra reden, bygget virksomheder – planteskole og yogaskole.

billede 1. Lars og Bettie på kundebesøg i Norge – billede 3. Søren Vester på optagelse i Planteskolen.

Det er i år 15 år siden vi åbnede Westergaards Planteskole. Lars fyldte det år 50, arbejdede på det tidspunkt ude i byen og brugte samtidig meget af sin tid på at opformere planter, det var derfor på høje tid at tage en beslutning om hvad der var vigtigst at kaste sin energi på. Det blev heldigvis planteskolen hvilket vi aldrig har fortrudt selvom arbejdsbyrden i perioder har været alt for stor og økonomien stram. Her 15 år efter har vi fundet en god balance. Vi er i den priviligerede situation at vi kan sælge alt det vi producerer. Tak for jeres store interesse, den er vi dybt taknemmelige for.

Yogaskolen har 5 års jubilæum – Jeg er SÅ glad for mit arbejde som yogalærer. At jeg har det smukkeste sted hvor jeg kan tilbyde mine elever et stille helle fra hverdagens larm er den største gave.

Den sidste mærkedag på listen er, at Lars om lidt fylder 65. Ind i mellem presser jeg lidt på med om vi ikke skal til at planlægge generationsskifte i planteskolen, hvilket vi da også er åbne for hvis vi møder den eller de rigtige personer, men ind til videre er energien høj og udviklingen af virksomheden stadig i fuldt gang.

PROJEKT FLERÅRIGE GRØNTSAGER – Ved udgangen af 2023 afsluttede vi også det fireårige projekt FLERÅRIGE GRØNTSAGER som er støttet af Fonden for økologisk jordbrug. Det har været meget lærerrigt og en fornøjelse at arbejde sammen med de andre aktører i projektet. Hvis du vil vide mere om de spændende resultater kan du følge linkene herunder.

Generelt om projektet: https://www.permakulturhaven.dk/projekt-fler%C3%A5rigt-gr%C3%B8nt

Videnssyntese: https://www.permakulturhaven.dk/vidensyntese-om-fler%C3%A5rige-gr%C3%B8ntsager

Vinter 2022/23

Vinteren er over os. Det er den første sæson med træer på friland. Efterspørgelsen på træer har været overvældende og vi måtte lukke for salget allerede en måned efter vi lukkede op for det. Rigtig mange planter er allerede gravet op og sendt afsted, imidlertid kom kong vinter på besøg hvilket har betydet at opgravningen er sat på pause for en stund. Vi og vore kunder venter tålmodigt på tøvejr.

Det med at frosten har betydet stop i opgravning betyder jo at der kommer lidt mere ro op i det lille hjem. Vi får sovet til middag og rykker sammen foran masseovnen. Det er nu vi lader op til podesæsonen som helt sikker bliver travl.

Vi går nu ind i den sidste fase i Projekt Flerårige grøntsager- Til sommer vil du kunne finde os på Madenfolkemøde og høre meget mere om projektet samt smage små retter tilberedt af de forskellige grøntsager. Vi håber at kunne inspirerer til gradvist at indrage nye smage i Danskernes køkkenhave og køkken. Foreløbigt kan du læse mere her:

https://permakulturhaven.dk/projekt-fler-rige-gr-ntsager/

Det har været et skønt år i Yogaskolen. Fulde hold og små hyggelige events har fyldt de fine lokaler. Jeg er SÅ taknemmelig over den store opbakning og glæder mig til den kommende sæson. Når vi kultiverer vores sensitivitet over for os selv, kultiveres sensiviteten over for verden omkring os. Det har verden SÅ meget brug for…….

Forår / sommer 2022

Det har været et ekstra travlt forår i år. Måske har du prøvet at komme i kontakt med os uden held…. Det beklager vi. I dette forår har vi omlagt planteskolen til friland hvilket har betydet, at vi både skulle klargøre jord og samtidig pode og og formere planter til salg. Det har været et sejt træk, men det hele værd. Planterne har bare SÅ meget bedre af at stå ude i jorden end i en potte og så sparer vi miljøet for plast potter ….Den bedste beslutning vi har taget længe.

Vi er på 3. år med i Projekt Flerårige grøntsager. Vores rolle er at afprøve de forskellige arter samt formere og udvælge særligt gode kloner af flerårig grønkål. Pt har vi udvalgt 8 koloner som blomstrer meget lidt og har god smag og en sund vækst. Ca. 4 gange om året mødes vi i gruppen hvor vi udveksler erfaringer, planlægger de næste skridt samt udvikler opskrifter sammen med vores kok Claus Udengård. Det giver rigtig god mening at dyrke de flerårige grøntser parallelt til de enårige. Blandt andet bliver vi begavet med helt nye spændende smage, de permanente rødder i jorden fungere som co2 lager og mikrolivet i jorden forstyrres minimalt hvilket fremmer biodiversiteten. whats not to like?

Flerårig kål bed hos Permakulturhaven Myrrhis , lækker mad af flerårig grønt , og Tyhco der fortæller om Barbington Porrer
Lille ny baby hjertenød , Kæmpe lækker urtehave samt frø såbede til grundstammer , Hasselbuske på friland

Vinter 2021-22

Så blev det allerede kyndelmisse. Erantis og vintergækker kigger forsigtigt op af jorden og vi forbereder os og glæder os til an ny sæson. Lars er i fuld gang med at høste podekviste og planlægge årets produktion. Det er jo i år at vi for alvor lægger om til frilands kultur. Årsagen til denne beslutning er mange. Som vi har nævnt tidligere er det bl.a. for at skåne miljøet, når vi kan gøre det lidt bedre, hvorfor så ikke gøre det. Vi er vilde med økologien, men den er som alt andet ikke perfekt, derfor må man nogen gange tage skridt ud over økoreglerne for at komme videre i den rigtige retning. Udfordringen ved at lægge om er nok mest træls for dig som kunde, det betyder at hvor salget før i tiden startede 1. august, starter det nu først ca. 1. nov. eller når bladene er faldet af. Først her kan vi grave træerne op. Til gengæld satser vi på større og flottere træer, da de ikke er helt så afhængige af hvad vi får givet dem af gødning, som da de stod i potter. I den Fynske muld kan de bedre selv finde de de har behov for. Endnu et nyt tiltag bliver gradvist at udfase det at fræse jorden i planteskolen. Vi har bestilt et bjerg af kompost som vi lægger ud som jorddække og som forhåbentlig vil afhjælpe presset fra vilde græsser og planter. Så meget godt i vente……..

I efteråret lagde vi en masse blomterløg fra www.regitzeshave.dk som vi glæder os SÅ meget til at nyde gennem foråret. Samarbejdet, både med Jakob fra www.skovhaver.dk , Frederik fra Baghaven permakultur og Projet flerårige grøntsager bl.a i samarbejde med www.permakulturhaven.dk, www.katrinelunden.dk giver os stor glæde og begejstring i hverdagen. Det er vildt dejlig at have gode kollegaer når vi som små selvstendige går i vore små bobler. Der sker så meget godt og spændende herude på landet. Nye måder at tænke på og at forvalte vores fælles jord på. Vi må ALLE være klar til at tænke nyt, at gøre tingene lidt andeledes end vi plejer og måske i ny og næ afstå fra det nemme og hurtige for at afhjælpe den kæmpe biodiversitets og klimakrise vi står midt i.

Billede 1 og 2: et projekt vi lavede i samarbejde med Odense fødevarefællesskab og Odense kommune – plantning at frugtlund i Ansgar anlæg. Billede 3 og 4 er af den flerårige grøntsags / demonstrations have anlagt i samarbejde med skønne elever fra UCL og deres lærer Morten Kromann.

Sommer 2021

Store forandringer – fra godt til bedre.

Vi har besluttet at vi fra 2022 udelukkende vil producere barrodsplanter og at koncentrere os mere om nødderne. Dette har mange fordele. En af de helt store er at vi får lidt mere frihed til at tage på ferie om sommeren da planter på friland nemmere kan passe sig selv i en længere periode. Hidtil er det blevet til en uge hver sommer, vi trænger til at nyde lidt mere, ikke kun at yde. Når vi ser på vores sted oppe fra, bliver vi endnu mere bevidste om hvor myreflittige vi har været de sidste 20 år. alt er plantet og bygget af os.

Ud over det med den større frihed, er der flere miljømæssige fordele ved frilandskultur. Vi undgår at bruge spagnum, som ved opgravning frigiver en ellers godt lagret co2 – vi sparer en masse plastic potter, som jo så ikke behøver at blive produceret – og sidst men ikke mindst, bliver transporten af planterne fra os til vore kunder meget lettere. Der er blevet fragtet meget jord rundt på de danske veje. Så alt i alt en kæmpe gevinst for os og miljøet….. Huraaa.

Tilbage til nødderne ……. Der er noget om, at gøre det man er bedst til. vi har gennem årene hvert år udvidet med nye arter så vi nu har omkring 20 forskellige i sortimentet. Det er jo selvfølgelig godt for dig som kunde, at der er et stort udvalg. For os er det blevet liiiiidt for mange bolde at holde i luften på samme tid. Og.. når alt kommer til alt, så er det jo nødderne der er Lars´ passion. Derfor vil vi nu igen koncentrerer os mere om det vi er bedst til hvilket er Valnød, Hjertenød, Spiselige kastanjer, Hasselbuske og Hasseltræer samt Pecannød og mandel. Herudover vil vi have et mindre sortiment af de mere almindelige havetræer. Hold øje under SORTIMENT, hvad vi kaster os over.

Alt er godt….især når vi lærer at lytte og handle på de ting som trænger til et eftersyn. Vi siger ikke at det er let med de store beslutninger. Disse har været flere år på vej, men vores erfaring er at energien flyder lettere når der ikke ar for mange sten på vejen.

Vi glæder os til det hele …….

Forår 2021

Endnu en pode sæson er godt i gang. Vi starter som de foregående år salget fra den første weekend i august. Igen i år vil vi have masser af træer og buske til din spiselige have.

Vi lægger fra i år langsomt om til mere frilandskultur. Det betyder at vi i højere grad allerede fra i år kan sende barrodsplanter ud vinteren igennem. Dette spare miljøet for tunge forsendelser, en masse plastik potter og at bruge spagnum som ved opgravning frigiver ellers godt lagret co2. Meget mere om vore tanker og fremtidsplaner følger……

Foreløbigt glæder vi os til at se dig fra lørdag d. 31. juli..


Vinter 2020-21

Kål og kærlighed…..behøver vi ret meget mere? Vi er nu i januar 2021. I 10 måneder har coronavirus haft indflydelse på vores liv. Mange sjove og hyggelige sammenkomster er blevet aflyst. Yogaundervisningen har i lange perioder været amputeret ved få elever eller været helt aflyst. I Planteskolen har vi til gengæld haft dejligt meget at lave. På mange måder savner vi livet som det var inden verden gik af lave, på den anden side tænker vi, at denne omvæltning er en unik mulighed for at reflektere over livet, hvad der er vigtigt, om vi bruger tiden på det der giver mening for os osv. Ingen tvivl om at miljøet har haft godt af færre fly i luften og at langsomhed og refleksion er sundt for sjælen. Vi har i året der er gået brugt tid på projekt flerårige grøntsager. Min (Bettinas) kæledække er den flerårige kål. Dette af mange årsager. For det første fordi jeg er overbevist om at kål er noget af det sundeste man kan spise, for det andet fordi det står i rå mængder lige der ude foran vinduet og er super nemt at dyrke. Kål er genialt til både salater, stegt på panden, som chips, som grønlangkål…. listen er faktisk uendeligt lang. Det fede ved den flerårige kål er bl.a at den ikke er så krøllet som de grønkål vi normalt dyrker. Hvide fluer, som er blevet lidt af en pest i kål, har sværere ved af gemme sig på de glatte blade. Kål og kærlighed……. det er vel egentlig det vigtigste når alt kommer til alt

Stilhed og fordybelse har der jo været dejlig god tid til at nyde. Selv om yogaeleverne og det fine fællesskab omkring yogaskolen er savnet, har der også været noget givende i selvfordybelsen som har været godt for både krop og sind. Accept og taknemmelighed har været en stor del af læringen de sidste 10 måneder, hvilket jeg er sikker på at jeg kan få glæde af i mange sammenhænge. Jeg glæder mig dog også til igen til at dele det fine stille rum med andre.

Vi føler os heldige…. Det, at vi kan leve af det vi elsker og brænder for. At vi bor her ude på marken (som pigerne siger… nok fordi de er i en alder hvor det er lidt langt ude på landet). At vi arbejder så meget ude og derfor opdager når solen skinner og kan stoppe op og vende ansigtet mod himmelen. At vi bor i et land, hvor der er fred og rimeligt meget styr på tingene og med en regering som så småt begynder at handle på klimamålsætningerne og på natur og biodiversitet. Der er meget at være taknemmelig over……….Det skal nok gå……


Efterår 2020

Som du sikkert har læst på forsiden, har vi udsolgt for i år. Det er vildt så stor en efterspørgsel der har været på vores planter. Det er vi selvfølgelig meget taknemmelige og beærede over. Ærgerligt dog, hvis du lige havde regnet med at få fingrene i nogle. Som tidligere år fortsætter vi med at producere planter om foråret for at starte salget i august. Vi ser frem til at have en masse fine planter klar til dig der.

Vi har forsøgt os med nogle forskellige nye tiltag i år. Som du måske har set hvis du har været forbi, har vi kørt VILD MED VILJE i plantagen og i store dele af haven i år. Det giver VILDT meget mening på mange planer. En vigtig del er selvfølgelig at skabe levesteder og mad til insekter og dyr. Vi har da nok sparet miljøet for 20 l diesel og 20 l benzin og en ikke uvæsentlig fordel er, at vi har fået frigivet en del tid som vi har kunnet bruge på andre spændende projekter eller bare til at ligge i hængekøjen

Et af de dejlige projekter der er blevet tid til er, at så og plante en masse blomster, ikke bare til bierne men også til os. Jeg (Bettina) har kastet mig over at dyrke og tørre blomster til vinterens buketter. Det er virkelig dejligt at have buketter med farvestrålende blomster i vaserne om vinteren uden at skulle importere dem fra Afrika. Hvis du også gerne vil have en tørret buket skulle du kontakte www.regitzeshave.dk

Ænder ænder og atter ænder…..Lars har hygget sig lidt med at krydse løbeænder med nogle tungere kødracer. Det har resulteret i ret mange ællinger. De er ret smukke, gode sneglebekæmpere og oven i købet kødfulde. Hvis du skulle have lyst til at blive andeejer kan de købes for 100 kr stk.

Vi ønsker dig en dejlig vinter og glæder os til den nye sæson


sommer 2020

Vild med vilje

Nu vare det ikke længe før plantesalget starter. Vi har SÅ mange fine træer og buske på vej som er klar til at flytte hjemmefra fra 1. august. Til åbningen af planteskolen kommer også www.Regitzeshave.dk med økologiske buketter og Kammas butik med smuk keramik. Du er velkommen til at medbringe madkurv som kan indtages i plantagen eller i haven som fra i år er blevet ‘vild med vilje’.


Forår 2020

NU gør vi det…….det er en overvindelse….. selv for os som ved en ting eller ti om vigtigheden af biodiversitet og co2 lagring. Det har været undervejs i nogle år….. vi har taget tilløb, prøvet os lidt frem og gang på gang faldet i.

Vi er vokset op i en kultur med helt klare normer for hvad der er pænt og opmærksomhed på hvad naboerne mon tænker. Vi er vokset op i friserede parcelhuskvarterer med duften af nyslået græs som når vi igen møder den, er erindringen om barndommens land, duften af barndom.

Insekthotel – fuglekasse og kvasbunke til pinsvin

Vi husker dog også redningsaktionerne fra plæneklipperen for bevarelse af de smukke bellis som stod i plænen. Bellis som blev plukket i buketter til mor og flettet til kranse som vi satte på hovedet. Der var lange dage (nærmest alle dage) som blev tilbragt i naturen enten i skoven, ved stranden eller på markerne. Markerne hvor der dengang gik køer og der var stære, for stære har brug for køer og kolort på en mark for at finde føde. Der kom oven i købet flere gange storke på besøg i området hvor vi boede. storke har nemlig brug for vådområder hvor de kan fange frøer.

Al den tid i naturen har også præget vores æstetik. Spindelvæv med dugperler i det høje græs. vilde blomster og smukke græsser, sumende insekter og fuglekvidder.

Denne naturlige æstetik ønsker vi nu at invitere ind i vores have ja faktisk på alle de 5 tønder land vi har i vores varetægt. Vi ønsker at gøre plads til det smukke i det vilde. Give plads til insekter, vilde blomster og, fugle og dyr.

Og hvordan gør vi så det?? Jo det gør vi ved at holde op med at gøre så meget. Ved at slappe lidt af, lade græsset gro som det nu lyster. Vi vil så en masse blomster og lave et lille vandhul.

Knækkede og væltede træer for lov at blive liggende. Hasselplantagen for lov at vokse vildt i år hvor der nok ikke kommer en nød.

Det er en overvindelse…..Det er ikke nemt, men hvem har også sagt at det skulle være det? Men det er det rigtige at gøre. Al forskning viser at vilde haver, vild natur har en kæmpe betydning for nettop biodiversitet og co2 lagring. måske har du lyst at være med. Lad vore haver være vilde med vilje.

Du kan følge med i både op og nedture her på siden på facebook eller Instagram.


Vinter 2019-20


Efterår 2019

Det smukkeste efterår – masser af hasselnødder og et forrygende salg – Det er træerne der skal redde os

Det har været et vildt hasselnøddeår i år. På grund af de store mængder besluttede vi at leje en kirsebær ryster til høsten. Vi har ca. 250 podede hasseltræer i plantagen som vi ind til videre ikke har givet for meget opmærksomhed. Efter den fine høst har vi nu besluttet at være mere seriøse med pasning af træerne med tanker om at kunne lave en lille niche/mikro produktion af danske øko hasselnødder / hasselnøddecreme mm. Vi er frygtelige hvad projekter angår, vi har jo rigeligt at se til med planteskolen, yogaskolen og vedligeholdelse af selve stedet, men de produkter vi ind til videre har fremtryllet i køkkenet er uimodståelig lækre, så det må jo også komme jer andre til gode. Ind til videre kan du købe vores lækre hasselnødder i vores lille bod på gårdspladsen eller bestille pr. mail, så sender vi gerne til dig.

Salget af træer er gået så fint i år. vi har formået at tilrettelægge livet sådan at produktion og salgs sæson er mere adskilte hvilket gør at vi får ro til at gøre begge dele lidt bedre. Der er givetvis nogen som synes at svartiden på mail er urimeligt lang. Det beklager vi …….men vi er jo bare os… og vi øver os samtidig i ikke at have alt for travlt, at nyde vores skønne sted, vores børn mens de stadig bor hjemme og at prioritere lidt mere tid til sjov og ballade også. Som en meget klog kvinde (Trine Krebs) engang sagde “sluk traktoren” og giv dig tid til at mødet med mennesker der tilfældigt kigger forbi, giv tid til at lytte til fuglene, mærke vinden mod dit ansigt (fortsæt selv listen). Giv dig tid til at nyde de små, nære, de virkelig vigtige ting i livet. DET ER TRÆERNE DER SKAL REDDE OS – det er noget vi mærker i planteskolen. Vi oplever stadigt stigende efterspørgsel på vores planter hvilket vi er så glade for. Tak for alle jer som planter træer for en lysere fremtid.

Yogaskolen er blevet alt hvad vi drømte om. Et pauserum fra en accelereret verden hvor alting skal være større, bedre, hurtigere. Ønsket var, at skabe et rum hvor eleverne kunne komme i kontakt med noget dybere i sig selv, mærke stilheden i sindet når vi befinder os i en udfordrende yogastilling og stilheden i kroppen i stræk og afspænding på yogamåtten. vi har nu 85 elever på faste hold om ugen. Taknemmeligheden er stor herfra ……..TAK

D. 24. nov. kommer en af mine yogalærere på besøg og afholder et skønt event. Formiddagen er allerede udsolgt, derfor har vi besluttet at lave et ekstra event om eftermiddagen kl 14-17. Send en sms til Bettina på 26515050 for tilmelding. Se opslaget på yogatræets facebook side for mere info. Her kan du også holde øje med drop in klasser. Vi glæder os til at se dig.


Sommer 2019

En ny tradition er startet

Så blev salget af planter skudt igang. Fra d. 1. – 4. august havde vi åbningsfest i planteskolen. Torsdag morgen stod de første fire bile på gårdspladsen og ventede på at blive fyld med træer og buske. Det er første, men bestemt ikke sidste gang vi skyder salget igang på denne måde. Ud over salg fra planteskolen havde vi besøg af Kamma med den fineste keramik og Regitze fra Regitzeshave med smukke økologiske buketter. Det har været nogle travle og meget hyggelige dage. Fra nu til vi har udsolgt kan du enten bestille planter og få dem sendt ud eller få en aftale om af komme forbi og hente.

Høstmarked
Høstmarked

Åbningsfest : Vi har produceret masser af planter som er klar til salg fra d. 1. august. Derfor holder vi åbent fra tidlig morgen til sen aften de første fire dage i august. Herefter er der åbent efter aftale som vi plejer. Så tag familien og madkurven under armen og kombiner nogle hyggelige timer på et tæppe i hasselplantagen og indkøb af planter til din spiselige have. Hvis du hellere vil have dine planter tilsendt er dette også en mulighed. Skriv til lars på lars@westergaards.dk efter 1. august med din bestilling, så vil vi vende tilbage hurtigst muligt.

Der er så meget focus på biodiversitet og det faktum at insekterne er pressede på deres levesteder. Derfor har vi besluttet at lade flere områder stå vildt i år. Vi har lukket op i hegnet omkring hasselplantagen, så harer og rådyr får adgang til området og sået blomster i lange baner. Det kræver en vis beslutsomhed at ændre indstilling til hvad der er “pænt”. For nogen vil vores sted måske se uplejet ud…..vi er inspirerede af bevægelsen VILD MED VILJE og ser skønheden i det naturlige det vilde og i mangfoldigheden.

Vores datter Signe på 16 år er lige nu i gang med at bygge sit eget tiny house. Det, at bo småt og billigt, at have focus på det gode liv og omsorgen for naturen er heldigvis en bevægelse i udvikling. Det er så fantastisk at se de unge mennesker stå op for det de tror på, en bedre verden med en seriøs klimapolitik, et stop af forurening af vores havmiljø og vores drikkevand. Vi drager alle 4 til klimamach i københavn d. 25. maj. Kan kun opfordre til at deltage og få råbt vores politikkere op. Vi kan alle gøre en forskel……..


Forår 2019

I planteskolen bliver der podet og pottet på livet løs. Igen i år bruger vi hele forsommeren på produktion og åbner for salg fra 1. august. Når vi skiller produktion og salg ad får vi både tid til at lave flere træer og til at betjene vore kunder i ro og mag når den tid kommer.

Yogaskolen er blevet alt det som vi håbede. Vi har 6 faste ugentlige hold og drop in ca. hver anden uge enten lørdag eller søndag. Drop in holdene slås op på facebook yogaskolen_yogatræet hvor tilmelding også sker.


Vinter 2019

Plads til vækst og balance for planter og mennesker

1. januar åbnede en ny og spændende del af vores virksomhed nemlig Yogatræet. Et smukt sted for ro og fordybelse, yoga og meditation. kombinationen af arbejdet med panter og mennesker har altid givet så god mening for os. At udvikle, drage omsorg, få til at spire og gro, at bidrage til en bedre verden simpelthen. Intet mindre……
Hvis du vil vide mere om Yogatræet og om de forskellige tilbud, kan du følge os på Facebook og Instagram. Her vil vi slå events og de faste hold op. Hvis du er interesseret i private events med familie eller din arbejdsplads, er du velkommen til at kontakte Bettina for en snak om mulighederne – 26515050.


Efterår -vinter 2018-19

Det har været en vild sommer og efterår. Vi har knoklet med byggeriet af de nye lokaler samtidig med, at passe planteskole og vore søde tålmodige kunder. Tak for jer. Vi ved at svartiden til tider har været urimelig lang. Desværre kan det nok ikke blive meget anderledes da vi klarer alle opgaver i firmaet selv. Vi har dog igen i år fået langet rigtigt mange planter over disken. De pottede træer er stort set udsolgte, heldigvis er vi begyndt at dyrke træer på friland også og barrodssæsonen er godt igang. Så vi har da lidt træer endnu.

Byggeriet af kursuslokale samt kontor og kundetoilet er trukket lidt ud. i skrivende stund er der ved at blive sat vinduer i. Vi glæder os til det er helt lukket og klar til brug. Vi har SÅ mange ideer til hvad lokalerne skal bruges til.


Forår og sommer 2018

Et af de første håndbyggede hampehus hus på dansk jord. Så kom vi igang med byggeriet og det bliver SÅ godt. Til efteråret vil disse lokaler blive taget i brug til yoga og mindfulness. Tanken er at skabe en oase midt i en meget travl verden. Murene bliver støbt i et materiale bestående af hampeskærver og kalk. Dette betyder at huset bliver åndbart og at indeklimaet godt. Hvis du synes at det ser spændende ud og har lyst til at være med til at bygge og lære mere om denne byggemetode er du velkommen til at kontakte os på 26515050. Resten af efteråret vil gå med at støbe og pudse vægene.


Vinter 2018

2018 bliver året hvor vores mangeårige drøm om at bygge faciliteter til den sociale del af Westergaards går i opfyldelse. Vi har indgået samarbejde med et firma som vil bygge bæredygtigt med et helt nyt materiale ( i hvert fald i Danmark ) Dette kommer vi til at fortælle meget mere om i løbet af foråret.
Vi har de sidste seks år tilbudt jobafklarings/rehabiliterende forløb for mennesker med forskellige udfordringer i livet. Samtidig har jeg (Bettina) uddannet mig som Coach, mindfulness og Yogalære hvilket er oplagt at benytte i den rehabiliterende del af tilbudet. Dette bliver de nye lokaler en smuk ramme omkring.
Du kan blive en del af dette projekt: vi får brug for alle vore kræfter og også alt den opbakning vi kan få i løbet af det næste halve år. Så hvis du har lyst og kompetencer som kunne bidrage i processen eller hvis du ligger inde med indvendige døre med karme, en brugt stålbordplade en emhætte eller ideer til hvor man finder restpartier af kvaltitets klinker mm. så send endelig en mail til bettina@westergaards.dk.Efterår 2017


Det har været en helt forrygende salgssæson. Træer og buske er blevet solgt i rekord fart og vi må allerede nu melde udsolgt af de fleste arter og sorter. Derfor lukker vi nu for salget og retter energien mod forberedelserne til næste års produktion. Det har været en stor succes at dele året op i henholdsvis produktion og salg. Derfor vil det være den måde vi i fremtiden kommer til at arbejde på. Når vi ikke skal gøre alle ting på en gang men kan focusere på enten produktionen eller kundekontakt / salg, får vi både produceret flere planter og givet en bedere service.
Velkommen tilbage fra 1. august 2018Forår / Sommer 2017

I år forsøger vi for første gang, at dele året op i henholdsvis produktions og salgsperiode. Det betyder, at vi fra 1. marts til 30 juli koncentrerer os om at pode, stikke, potte, topdresse, gøde, beskære og opbinde, mens perioden fra 1. august til 28. februar går med salg og forsendelse af de producerede planter. Vi tager ikke imod bestillinger som sådan, men først i august skulle der meget gerne være planter til alle. Velkommen………

DER ER MERE I LIVET END STADIG STIGENDE HASTIGHED

– Dette er noget af det vi forsøger at bibringe de mennesker som i en periode af deres liv bliver en del af Westergaards SocialØkologi. Mennesker som ofte er belastet af stress og/eller smerter – mennesker som har givet alt hvad de havde i sig, ind til der så ikke var så meget tilbage at gi´af. Vi har gode resultater med dette arbejde og det giver rigtig meget mening. Vi arbejder stadig på drømmen om at bygge egnede faciliteter til formålet så et forløb hos os kan være med til at hjælpe endnu flere mennesker i den rigtige retning.


Vinter 2016

Sidste vinter havde vi besøg af Frank bonderøv som skulle hente et kastanjetræ til gårdspladsen på kastanjegården. Arbejdet med at grave træet op og flytte det til Djursland blev vist på tv i starten af februar i år.
https://www.dr.dk/tv/se/bonderoeven-tv/bonderoeven-5/bonderoeven-5-10-7#!/

I november havde vi besøg af Madmagasinet på DR1. Der var fokus på den store luksus afgift på nødder. Hvis du har lyst til at se eller gense udsendelsen kan du klikke på linket: https://www.dr.dk/tv/se/madmagasinet/madmagasinet-4/madmagasinet-2016-11-23


Efterår 2016

Inspirationsdag – Naturen som rehabiliterende ramme

Den 21. sept. holdt vi i samarbejde med Det Samfundsnyttige Landbrug (DSL) en inspirationsdag for landmænd og kommuner. Temaet var landbrug og socialt medansvar samt naturens helene virkning på mennesker i en sårbar livssituation som eksempelvis stress. Vi fortalte om vores arbejde og vissioner for arbejdet med udsatte mennesker og havde også inviteret Haveterapeut Mia Ebsen, Økologisk Landsforening (DSL) og filosof John Engelbrecht til at holde oplæg. Det blev en fin dag med gode samtaler og nye netværk.


Økologisk Høstmarked

Årets høstmarked var en stor succes. Vi havde en skøn weekend med masser af glade gæster og dejlig stemning. Helles Deli solgte den skønneste frokost og vore unger samt frivillige stod for kaffe og kage boden.
Det er en gave at have så mange søde og hjælpsomme mennesker i vores liv. Uden jer havde vi ikke klaret det. TAK…..

Velkommen til årests økolgiske høstmarked. Igen i år holder begge gårde i Rynkeby Hestehave (Nørremadegaard og Westergaards) høstmarked. Vi vil gøre vores bedste for at give dig og din familie en skøn oplevelse på landet. Der bliver mulighed for at deltage i rundvisning, at købe et skønt måltid mad eller kaffe og kage. Mød også: Kammas Butik med smuk keramik, Frida og Mikkel med deres fermenterede grøntsager, Helles Deli med skøn frokost, Måle bagerbod med det dejligste brød, vores egne søde unger sælger kaffe og kage i haven og ikke at forglemme har du mulighed for at købe træer til din spiselige have.
Vi håber at se jer den 1. weekend i september.Sommer 2016

Det, at være selvstendig og at leve og arbejde samme sted er en kæmpe gave (Ikke at det på nogen måde er nemt…Vi vælger som regel ikke nemme løsninger). Gaven ligger i frit at kunne justere og passe til, så vi kommer nærmere en ballance mellem vores familie og arbejdsliv. De sidste mange måneder er gået med nettop dette, at prøve at justere, ofinde nye måder at arbejde på, nye produktionsmåder, som måske kan gøre vores arbejde lidt mere enkelt og give os lidt mere tid til hinanden og børnene. Jeg vil ikke sig, at vi har fundet den færdige løsning, men processen er igang. Et af de tiltag vi har taget i brug i dette forår er, at sætte telefonsvaren til og bede vore kunder om at sende en mail istedet. Vi beklager at så mange har ringet forgæves, vi håber at I vender tilbage når der igen er hul igennem eller sender en mail. Til gengeld har vi givet fuld opmærksomhed til produktionen af planter og har store mængder klar til august.


Natursyn på P1 – Vi havde i foråret besøg af P1 som lavede en fin udsendelse om vores arbejde med planter og mennesker. Du kan høre den her hvis du har lyst:
http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/natursyn-2016-04-17#!/

Lars og jeg rejste tre dage til Toscana, bare for, at se det hele lidt fra oven. Planteskolen og det sociale arbejde er vigtige og meningsgivende elementer i vores liv, men det er trods alt denne lille familie der er vigtigst.
God sommer til jer alle……


Forår 2016

Foråret i Westergaards Planteskole står som altid på podning og potning af træer. Igen i år vil Lars introducere nye sorter i vores sortiment. Det drejer sig om spiselige tjørn, bærmispel, kirsebærkornel og gomibær. Du kan læse mere om disse nyheder under sortiment.
På årets første forårsdag fik vi besøg af Frank Erichsen og DR tv. Vi vil ikke fortælle for meget om hvad udsendelsen kommer til at handle om, men vi kan dog afsløre, at der blev knoklet igennem. Udsendelsen kommer på tv til næste forår.Efterår/ Vinter 2015

Det har været en stille vinter på Wesstergaards Planteskole. Januar måned brugte vi på at opdatere hjemmesiden og på udvikling af den samfundsnyttige del af vores virke. Her ud over er dagene gået med årsregnskaber, middagslur samt afrapportering af Figenprojektet som har kørt over de sidste tre år. se link for yderligere info om Figenprojektet: http://www.westergaards.dk/node/182
Middagslurene gjorde os godt, så nu glæder vi os til at det bliver forår og vi igen kan komme ud og få fingrene i jorden.

Efterår 2015Vi er så glade for at Westergaards nu er blevet Case i Det Samfundsnyttige Landbrug. Vi er i fuld gang med at udvikle vores sociale profil hvilket vi nu får mulighed for hjælp og sparring omkring. Det er en spændende tid. I uge 46 var der denne fine artikel i Økologi og Erhverv om vores sted og vore drømme.1. weekend i september holdt vi for første gang Økologisk Høstmarked i Planteskolen. På trods af vejret som bød på regn og blæst blev det en stor succes. Omkring 1200 mennesker var forbi for at se planteskole og vore naboer Nørremadegaard som vi afholdt arrangementet sammen med. Vi takker gæster, samarbejdspartnere og vore fantastiske frivillige hjælpere som vi ikke kunne have klaret det uden.
Det har været en travl og produktiv sæson som snart lakker mod enden. Som vi tidligere har skrevet, stopper vi for salg af pottede træer med udgangen af september. Så hvis du har plante planer er det ved at være tid.


Sommer 2015

HUSK AT VI HOLDER ET HYGGELIGT HØSTMARKED DEN FØRSTE WEEKEND I SEPTEMBER, BEGGE DAGE FRA 10-16

Tiden flyver afsted og den første sommer måned er allerede ved at være forbi. Der har været travlhed på farmen. Vi har haft gang i mange projekter ud over det daglige arbejde med planterne. Bl.a har vi siddet med ansøgninger til div. fonde omkring støtte til udvikling af Westergaards som socialøkonomisk virksomhed og Bettina har brugt en del energi på sin Coach certificering.
Vi har i år skåret en del ned på de markeder som vi normalt tager til. I stedet har vi besluttet at afholde økologisk høstmarked herhjemme i år. Høstmarkedet finder sted den første weekend i september. Vore naboer Nørremadegård holder ligeledes marked på denne weekend, så det bliver fint og festligt i Hestehaven.

Husk at det store plante salg starter 1. august og at det er det aller bedste tidspunkt at plante på. Alle vore træer og buske står i potter og vil elske at komme i jorden og blive godt etableret inden vinteren.


Forår 2015

Tillykke til det røde Ø mærke som fylder 25 år i år – Vi er stolte af at være en del af det og vi arbejder hver dag på, at udvikle vores produktion af både planter og dyr til det bedre.

Hver eneste morgen når vi vågner, er vi taknemmelige for at være lige præsis her i Westergaards Paradis. Fra stuens vinduer ser vi ud over markerne solen stå op og vi har friheden til, at starte dagen roligt med en kop kaffe og ild i masseovnen. Sådan har det været i flere år nu, at vi begge arbejder hjemme på farmen og vi er opmærksomme på ikke at tage det som en selvfølge. Vi nyder det – hver dag.

Alt er godt – og ind i mellem kommer der forskellige større eller mindre udfordringer. Når vi arbejder med naturen kan vi ikke have fuld kontrol over slagets gang og hvert år bliver vi overrasket over enten vejrets luner med pludselig hård frost som sidste år d. 3. maj eller som denne vinter af mus i vores vinteropbevarring af planter. Musene har festet på bark og knopper så mange af vore planter til forårs salget er afgået ved døden. Der er ikke andet at gøre ved det end at smile og fortælle vore kunder at en del af vores sortiment først er klar til august – hvilket jo heldigvis også er den bedste tid at plante træer. Vi har dog allerede nu en masse valnød – hjertenød – blåbærbuske – dadelblommer og hasseltræer til salg.
Jeg har lige siddet og læst tilbage i tiden under aktuelt og ser, at jeg for et år siden beskrev vores liv som meget cirkulært – altså at vores liv og arbejdsopgaver år efter år gentager sig. Podning – Potning – Pasning af Planterne – Lidt markeder hist og pist – Og så det store efterårssalg inden vinter stilheden sænker sig med regnskaber og alle de mere private opgaver som i gennem året er blevet lidt forsømte. At vores liv forekommer cirkulært er nu ikke hele sandheden. Der er hele tiden nye drømme, større ambitioner og udvikling i gang på matriklen. Det er på en måde også det der giver os energi i forhold til det “lange seje træk”. Blandt andet har vi et ønske om at udvikle det sociale aspekt i vores virksomhed, ved i fremtiden at lave et mere bredt tilbud og at kunne rumme og hjælpe flere mennesker. Drømmen går ud på, at jeg (Bettina) med tiden bl.a. kunne tænke mig at tilbyde yoga og mindfulness som en del af afklaringsforløbet her. På nuværende tidspunkt benytter vi “privaten” til mindfulness meditation og div. andre aktiviteter. Hvis vi havde bedre rammer ville vore muligheder og tilbud til udsatte mennesker blive endnu bedre. Vi har tiltag på tegnebrættet og glæder os til at fortælle meget mere om projektet når vi får de forskellige formalia på plads.

Årets produktion af planter er i fuld gang. Vi har igen i år været heldig at få hjælp af forskellige gode mennesker bl.a. en studerende fra Beder gartnerskole og en amerikansk studerende. Det er en gave når vi nu er så bundet til vores sted, at verden kan komme til os og vi på den måde kan være en del af både faglige og personlige fællesskaber.

Velkommen til den nye sæson hos Westergaards – og husk vi sender gerne planter til dig hvis du ikke lige kommer på disse kanter.