KLIMAZONER

Baseret på den forventede minimumstemperatur om vinteren har det amerikanske landbrugsministerium (USDA) inddelt kloden i klimazoner, der giver en pejlesnor om hvilke plantearter og sorter der kan forventes, at trives på den givne lokalitet. Under ‘Sortiment’ vil anbefalet klimazone for hver sort været nævnt. Herunder ses et groft og noget upræsist kort over den nordlige del af Europa.

Et zonekort skal altid tages med forbehold, da det kun tager hensyn til den laveste temperatur midt på vinteren og således ikke siger noget om eksempelvis risikoen for sen forårsfrost. Lokale faktorer kan også være helt afgørende. Nedenfor ses et bud på et mere detalieret kort for Danmark, idet vi undskylder til Bornholm i zone 7B 😉 (Frit efter J.M.Gundersen)

Sverige har gjort sitt eget zonsystem. Nedan har detta försök översatts till det amerikanska systemet som används internationellt. (Fritt efter ‘Riksförbundet’)

Alla olemme yrittäneet kääntää suomalaisen vyöhykejärjestelmän USDA-järjestelmäksi

På grunn av fjellene har Norge et relativt stort antall klimasoner innenfor et lite geografisk område. Et bud på et norsk sonesystem basert på USDA kan se slik ut: (Baseret på bl. a,Meterologisk Institut, se desuden: http://eplante.no/innhold/klimasonekart/ )

Südlich von Dänemark in Deutschland und Polen sehen die Klimazonen so aus:

Na południe od Danii w Niemczech i Polsce takie klimaty wyglądają tak: