Storfrugtet Hassel

Generelt: 

Hasselnødder har været dyrket i middelhavsområdet siden romertiden og det er formentlig et naturligt udvalg gennem mange generationer, der har skabt de storfrugtede og højtydende typer. Der findes et væld af navngivne sorter, hver med deres stærke og svage sider, men rigtig mange er desværre ikke værd at dyrke for nøddernes skyld. Ovenfor er der især lagt vægt på sorter der, udover at være produktive, formår at fylde så megen tørstof i kernerne, at disse lader sig tørre uden at krympe. Buskenes sundhed og hårdførhed har også været helt central, da det i sidste ende ofte er disse faktorer der afgør om plantningerne bliver en success. Almindeligvis formeres storfrugtet hassel ved nedkrogning hvorved man får den kendte buskform, der egner sig meget fint til hegning. I Westergaards Planteskole laves hasler tillige som podninger på træhassel. Dette giver mulighed for et stammet træ der letter pasningen i haven og giver mulighed for maskinel høst i en plantage.